Valašské hruškové frgály s badyánom

Share on Facebook
6 porcií
4 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g BIO špaldová celozrnná hladká Pernerka
  • 100 g masť
  • 250 g mlieko
  • 2 žĺtky
  • 20 g droždie
  • 75 g cukor krupica
  • 5 g morská soľ

Plnka:

  • 4 kg hrušky
  • 100 g melasa
  • 100 g hnedý cukor
  • 100 g rum
  • 10 g mletý badyán
  • 1 g škorica
  • Posýpka:
  • 110 g hladká špaldová múka
  • 55 g maslo
  • 55 g cukor krupica
  • štipka soli

Na dokončenie:

  • 200 g masla na vymastenie
  • mletý perník na posypanie
  • rum podľa chuti

Tipy a Triky:

Postup:

Cesto: do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Pridáme zvyšné ingrediencie, vypracujeme hladké, lesklé cesto a necháme hodinu a pól odpočívať. Zatiaľ máme kopec času na prípravu plnky a posýpky.

Plnka: z hrušky odstránime jadierka a mäsovom mlynčeku pomelieme. Spolu so škoricou a badyánom pečieme do zhustnutia asi hodinu na 170°C. Pridáme rum, cukor, melasu, dobre zamiešame a necháme vychladnúť.

Posýpka: zo všetkých ingrediencií vypracujeme posýpku. Dá sa pripraviť viac do zásoby a nechať zamraziť.

Cesto rozdelíme na 4 bochníčky a uguličkujeme. Na pomúčenej doske rozvaľkáme do kruhu s priemerom 30 cm. Prenesieme na papier na pečenie a okraje potrieme rozpusteným maslom. Na každý kruh nanesieme hruškovú plnku a dobre rozotrieme, posypeme posýpkou a necháme v teple kysnúť asi hodinu. Potom upečieme v rúre, ktorú sme si vyhriali na 200°C asi 8-9 minút. Hneď po vytiahnutí pokvapkáme maslom, do ktorého sme pridali rum podľa chuti. Posypeme strúhaným perníkom a za každú cenu sa snažíme vydržať, kým nevychladne. Ideálne servírovať s bielou kávou alebo meltou.

Poznámka: pôvodne sa hrušky cez leto sušili, aby sa v zime pekne povarili do mäkka, pomleli, ochutili cukrom rumom a korením. Variant v recepte nie je menej dobrý a zas až tak nelíši, akurát sme vyradili dlhý proces sušenia ovocia.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.