Špaldová vianočka

Share on Facebook
2 vianočky porcií
3 / 5náročnosť
80 min

Ingrediencie:

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky Pernerka 
  • 300 g hladkej špaldovej múky Pernerka 
  • 100 g masla 
  • 20 g droždia 
  • 250 ml mlieka 
  • 100 g trstinového cukru 
  • 2 žĺtky + vajíčko na potretie 
  • 150 g hrozienok 
  • 100 g plátkových mandlí štipka soli 

Tipy a Triky:

Hrozienka je dobré cez noc namočiť do rumu. Vianočku spichnúť najlepšie na troch miestach špajľou, aby sa vrkôčiky nezosunuli na stranu a takto upletenú ju nechať ešte 10 minút kysnúť, než ju dáme do rúry. 

Postup:

V miske pripravíme kvások: v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou trstinového cukru a dáme nabok na teplé miesto. 

V mise zmiešame obidve múky. Maslo vyšľaháme s cukrom, mliekom, soľou a žĺtkami a pridáme spoločne s kváskom k múkam. Nakoniec pridáme hrozienka a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút. 

Rúru predhrejeme na 190 °C. Vykysnuté cesto rozdelíme na tretiny a vyvaľkáme 9 rovnakých hadov. Najprv upletieme vrkôčik zo štyroch hadov, potom vrkôčik z troch a nakoniec z dvoch a vrstvíme ich na seba do pyramídy. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí. 

Vianočku pečieme cca 35 minút na 180 °C.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.