Bejgli (či Beigli)

Share on Facebook
2 záviny porcií
3 / 5náročnosť
60 min

Ingrediencie:

Cesto (na dva záviny):

  • 500 g hladkej špaldovej Pernerky
  • 20 g droždia
  • 6 dcl vlažného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 55 g práškového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 80 g masti
  • 2 vajcia
  • kôra z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • 1 vajce na potretie (žĺtok a bielok zvlášť)

Orechová plnka:

  • 500 g mletých vlašských orechov
  • kôra z 1 citróna
  • 150 g práškového cukru
  • 2 dcl mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lyžičky škorice

Tipy a Triky:

Tradičná plnka je orechová alebo maková, ale môžete použiť aj slivkový lekvár.

Postup:

Pripravíme si cesto. Do misy preosejeme múku, vytvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme vanilkový cukor a zalejeme vlažným mliekom. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým nevznikne kvások.

Do kvásku potom pridáme ostatné suroviny – práškový cukor, maslo, masť, vajcia, kôru z citróna a štipku soli a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti, zabalíme do potravinárskej fólie a aspoň 1 hodinu ho necháme odležať v chlade.

Medzitým si pripravíme orechovú plnku. Na miernom ohni zahrejeme mlieko s cukrom a medom. Hneď ako sa začne mlieko variť, stiahneme ho z ohňa a pridáme orechy, kôru z citróna a škoricu. Všetko dobre premiešame.

Vyberieme cesto a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi približne 35 cm x 25 cm. Plnku rovnomerne roztrieme na cesto cca 1,5 cm – 2 cm od okraja. Okraje potrieme žĺtkom, zahneme dovnútra a začneme zavinovať. Záviny prenesieme na plech s papierom na pečenie a potrieme ich žĺtkom. Počkáme, kým žĺtok nezaschne, a závin znovu potrieme, tentokrát však bielkom. Opäť necháme zaschnúť a potom dostatočne poprepichujeme celý závin vidličkou (zabraňuje to potrhaniu). Tým nám po upečení vznikne krásne mramorovanie, typické pre maďarský závin.

Pečieme asi 40 – 45 minút na 170 °C do krásnej zlatistej farby.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.