Pražský koláč

Share on Facebook
2 porcií
3 / 5náročnosť
150 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 25 dkg polohrubej múky Pernerka
  • múka na podsýpanie
  • sušené droždie
  • 1 žĺtok
  • necelá ¼ lyžičky soli
  • 2 kopcovité lyžice kryštálového alebo krupicového cukru
  • 50 ml oleja
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžica masla na potretie koláčov

Mrvenička:

  • 4 dkg polohrubej múky Pernerka
  • 4 dkg práškového cukru
  • 4 dkg masla
  • ½ lyžičky škorice

Krém:

  • ½ litra mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
  • 10 dkg masla
  • 1 lyžica rumu
  • práškový cukor podľa chuti

Tipy a Triky:

Postup:

Cesto:

Do hnetacej misy dajte múku, cukor, sušené droždie (množstvo droždia podľa údaju výrobcu úmerne s množstvom múky), soľ, žĺtok, 50 ml oleja a 150 ml mlieka. Spracujte v hnetači na stupni 1, po minúte zvýšte na stupeň 2. Spracované cesto zakryte a nechajte vykysnúť. 

Medzitým si pripravte mrveničku. Rukami spracujte v miske maslo, práškový cukor a polohrubú múku tak, aby ste vytvorili mrveničku. 

Začnite pripravovať krém. Pripravíte ho tak, že najskôr uvaríte mlieko s pudingovým práškom. Puding potom nechajte vychladnúť (pri chladnutí ho občas premiešajte, aby sa nevytvorila koža). Vychladnutý puding zmiešajte so zmäknutým maslom, s rumom a práškovým cukrom a vymiešajte metličkou.

Predhrejte rúru na 195 °C. Vykysnuté cesto dajte na dosku posypanú múkou a vytvorte z neho dva bochníky, ktoré rozvaľkáte do okrúhleho tvaru (priemer 16 cm) na výšku cca 1 cm.  Okraje koláča (cca 2 cm) ešte trochu pritlačte, aby boli tenšie. Tým sa trochu zväčší aj priemer koláča. Preložte na plech s papierom na pečenie a nechajte dokysnúť. V teplej kuchyni postačí 15 – 20 minút.

Nakysnuté koláče potrite maslom a mrveničku premiešajte so škoricou. Koláče potom posypte rovnomerne mrveničkou. Vložte do vyhriatej rúry a upečte do zlatista. Trvá to cca 18 minút, ale pozor, každá rúra pečie trochu inak. Nechajte vychladnúť.

Vychladnuté koláče rozrežte, hornú časť odklopte. Polovicu krému naneste cukrárskym vrecúškom na spodnú časť koláča a prikryte hornou časťou koláča s mrveničkou. To isté urobte s druhým koláčom.  Môžete podávať.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.