Celozrnná brioška s čokoládou

Share on Facebook
1 porcií
2 / 5náročnosť
150 min

Ingrediencie:

  • 400 g BIO pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 100 g BIO ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 6 vajec
  • 20 g vody
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g studeného masla
  • 5 g soli
  • 5 g sušeného droždia
  • 70 g horkej čokolády
  • čokoládový krém
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 30 g masla
  • 1 štipka soli
  • farebné mini čokoládové vajíčka podľa vášho výberu

Tipy a Triky:

Vlažnú briošku polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Postup:

Do misy dáme múku, vajíčka, vodu, cukor, sušené droždie a soľ. Miesime asi 3 minúty pri nízkej rýchlosti, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja. Zoškriabeme steny misy a necháme 15 minút odpočívať.

Studené maslo nakrájame na malé kocôčky a začneme znovu miesiť cesto. Pomaly pridávame maslo počas chodu kuchynského robota. Cesto miesime, až je maslo zapracované.

Cesto vyložíme na pomúčenú dosku. Jednu tretinu nastrúhanej čokolády zapracujeme do cesta. Toto opakujeme, pokiaľ nebude všetka nastrúhaná čokoláda rovnomerne rozložená v ceste. Možno budeme musieť pridať ešte trochu múky, pretože cesto bude dosť lepivé. Cesto preložíme do olejom vymazanej misy a necháme kysnúť, až pokým nezdvojnásobí svoj objem.

Hneď ako cesto vykysne, vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Nakrájame ho na 3 rovnako veľké diely a z každého vyvaľkáme 3 dlhé pramene, každý asi 30 cm dlhý a spletieme vrkoč. Vrkoč by mal byť dostatočne dlhý, aby sme mohli podstrčiť každý koniec tak, aby stred vrkoča pri vkladaní do formy na bochník úhľadne sedel na oboch koncoch. Necháme kysnúť.

Rúru predhrejeme na 190° C.

Len čo brioška zdvojnásobí svoju veľkosť, dôkladne potrieme vršok vajíčkom. Vložíme briošku do rozohriatej rúry a pečieme 20 minút; potom znížime teplotu na 175° C a pečieme ďalších 15–20 minút.

Smotanu na šľahanie zahrejeme spolu s maslom a soľou, potom ňou zalejeme čokoládu v mise a miešame, dokiaľ sa všetka čokoláda nerozpustí.

Upečenú briošku vyberieme z formy a dáme na mriežku na plech na pečenie. Vlažnú briošku polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Recept pripravila Mirka van Gils

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.