Judáše

Share on Facebook
20 porcií
2 / 5náročnosť
50 min

Ingrediencie:

  • 50 dkg celozrnnej špaldovej hladkej Pernerky
  • 1 dl mlieka
  • 1 dl 12 % smotany (možno aj trochu viac)
  • sušené droždie na ½ kg múky
  • 10 dkg kryštálového alebo krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 dkg rozpusteného masla
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 lyžice hrozienok
  • vajce na potretie pred pečením
  • maslo a med na potretie po upečení podľa chuti

Tipy a Triky:

Hrozienka namočte do rumu aspoň hodinu vopred.

Postup:

V 1 dl mlieka s izbovou teplotou rozmiešajte balíček sušeného droždia.

Do misy nasypte múku, polovicu lyžičky soli, citrónovú kôru, balíček vanilkového cukru, 3 žĺtky, 10 dkg cukru, hrozienka namočené v rume. Vlejte droždie rozmiešané s mliekom, rozpustené maslo a smotanu. Spracujte na cesto.

Cesto preložte do misy, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte vykysnúť na teplom mieste. Bude to trvať cca 90 minút.

Nakysnuté cesto dajte na pomúčenú dosku. Z cesta vyvaľkajte hady silné asi ako palec. Judáše môžu mať rôzne tvary, najčastejšie majú tvar povrazu, ale môžu mať aj podobu rôznych zvieratiek. Myslite na to, že cesto ešte zväčší svoj objem.

Vytvarované judáše poukladajte na plech s papierom na pečenie. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste ešte dokysnúť. Bude to trvať cca 30 – 40 minút.

Odstráňte potravinovú fóliu, potrite rozšľahaným vajcom, dozdobte hrozienkami a mandľami a dajte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte 18 až 20 minút do zlatista.

Upečené judáše môžete potrieť medom, pocukrovať alebo nechať také, aké sú.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.