Jahodová galetka

Share on Facebook
4 - 6 porcií
3 / 5náročnosť
55 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 170 g špaldovej celozrnnej jemnej múky Pernerka
  • 25 g práškového cukru
  • 105 g masla (dobre vychladnutého)
  • štipka soli
  • 55 ml ľadovej vody

Plnka:

  • 400 g čerstvých jahôd
  • 70 g trstinového cukru
  • zopár kvapiek vanilkového extraktu
  • 1 kopcovitá lyžica kukuričného škrobu

Na posypanie:

  • 2 lyžice trstinového cukru

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice smotany na šľahanie

Na ozdobu:

  • čerstvá mäta
  • mandľové lupienky

Tipy a Triky:

Galetka je skvelý dezert, v ktorom môžeme zužitkovať sezónne ovocie. Hodia sa do nej nielen jahody, ale aj rebarbora, maliny, ostružiny alebo čerešne.

Postup:

V mise premiešame špaldovú múku a práškový cukor so štipkou soli. Potom pridáme vychladnuté maslo nakrájané na kocky a končekmi prstov spracujeme na posýpku. Snažíme sa pracovať čo najrýchlejšie, aby sa cesto nezahrialo. Pridáme vodu a cesto opatrne vypracujeme. Opäť čo najrýchlejšie. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu vychladnúť v chladničke.
Medzitým si pripravíme plnku. Jahody nakrájame na menšie kúsky, pridáme cukor, vanilkový extrakt a kukuričný škrob. Všetko dobre premiešame a necháme 10 minút odležať. Ovocnú zmes krátko povaríme, aby nám zhustla.
Keď máme cesto dostatočne vychladnuté, rozdelíme si ho na 2 časti. Každý diel si rozvaľkáme na tenké koliesko a s priemerom cca 25 cm. Plnku kladieme asi 3 cm od okrajov. Okraje postupne prehýbame, aby plnka nevytiekla.
Okraje galetky potrieme rozšľahaným vajcom zmiešaným so smotanou a posypeme lyžičkou trstinového cukru. Veľmi pekne vyzerá, keď posypeme aj okraje galetky, pretože sa cukor krásne skaramelizuje aj na ceste.
Galetky pečieme 30 – 35 minút na 180 °C.
Upečťené galetky servírujeme posypané mandľovými lupienkami a mätou.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.