Kringel
Ingrediencie:
Na veniec:
- 300 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 125 ml mlieka
- 15 g droždia
- 60 g cukru
- 70 g masla
- 1 vajíčko
- štipka soli
- vanilka
- vajíčko na potretie
Na makovo-lekvárovú plnku:
- 100 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 200 g slivkového lekváru
- 50 g cukru
Na orechovo-škoricovú plnku:
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g mletých vlašských orechov
- 3 lyžičky škorice
- 150 g cukru
Tipy a Triky:
Postup:
Najprv pripravíme kvások – mlieko zľahka zahrejeme, pridáme doň lyžičku cukru, lyžicu múky a zamiešame. Potom pridáme rozmrvené droždie, zamiešame a necháme vzísť kvások na teplom mieste.
Múku preosejeme do misy, primiešame soľ, zvyšný cukor, vanilku, zmäknuté maslo a nakoniec vajíčko a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste pod utierkou asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru. Na cesto rozotrieme plnku (jednu alebo druhú). Zavinieme, rozrežeme na dve polovice (režeme po dĺžke – musia vzniknúť dve „nohavice“), ktoré potom spletieme dohromady a zatočíme, aby sme vytvorili veniec.
Veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C zhruba 40 minút (pomocou špajdle zistíme, či je veniec dopečený – cesto sa ani v najhrubšej časti nesmie lepiť).
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...