Obrátený paradajkový koláč

Share on Facebook
1 porcií
2 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 20 dkg špaldovej hladkej alebo pšeničnej hladkej Pernerky
  • 10 dkg masla
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 5 až 6 lyžic vody

Plnka:

  • 2 lyžice masla
  • 2 veľká červená cibuľa
  • 20 dkg póru
  • 2 lyžice cukru: kryštálový alebo krupica
  • cca ¾ kg paradajok
  • 1/2 lyžice práškového cukru
  • soľ podľa chuti

Ďalej:

  • 1 vajce na potretie

Tipy a Triky:

Postup:

Maslo na cesto použijeme rovno z chladničky ako aj studenú vodu. Všetky suroviny si spracujeme a dáme na hodinku do chladničky.

Umyté paradajky si rozpolíme, vložíme do pekáča rozrezanou stranou nadol a posypeme práškovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200st. cca 20 minút. Vychladnuté paradajky vymačkáme zo zbytku šťavy a rozložíme do nízkého guľatého plechu. Zľahka osolíme a samozrejme aj okoreníme.

Na panvici si rozohrejeme maslo, pridáme cukor, na polmesiačiky nakrájanú cibuľu a necháme jemne skaramelizovať. Pridáme nakrájany pór a hneď aj stiahneme z variča, dosolíme a poprípade pridáme ocot.

Vychladnutú dochutenú zmes rozložíme na paradajky. Cesto vyvaľkáme cca o 2 cm väčšie než je forma a okraje pozastrkujeme za paradajky. Potrieme rozšľahaným vajcom, prepichneme lyžičkou a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 st. 25 až 30 minút dozlatista. 

Vlážny kolač obrátíme pomocou taniera a podávame.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.