Medovník

Share on Facebook
1 torta porcií
4 / 5náročnosť
75 min

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 250 g masla
  • 3 vajcia
  • 100 g medu
  • 250 g trstinového cukru
  • 500 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 1 lyžičky jedlej sódy

Na krém:

  • 1 karamelové Salko
  • 300 g masla

Tipy a Triky:

Aby bol medovník ešte viac autentický, môžete navrch torty pridať za hrsť nasekaných vlašských orechov.

Postup:

Cesto budeme pripravovať nad parou, preto si pripravte dva hrnce, jeden väčší a druhý menší. Do veľkého nalejte vodu tak, aby malý hrniec nebol ponorený vo vode. Vodu dáme zahrievať.

Teraz pristúpime k príprave cesta. V malom hrnci rozpustíme maslo, k rozpustenému maslu pridáme cukor a med a všetko premiešame. Ďalej pridáme aj vajcia. Vajcia do zmesi dôkladne zašľahajte tak, aby bola zmes hladká.

Múku premiešame so sódou a potom túto sypkú zmes vmiešame do zmesi tekutej. Zmes dôkladne premiešame vareškou a potom odstavíme z ohňa. Takto pripravené cesto necháme vychladnúť. Kým cesto vychladne, vyložíme si plech papierom na pečenie.

Vychladnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Prvú časť cesta položíme na papier na pečenie a valčekom ho vyvaľkáme do kruhu. Snažte sa placku urobiť čo najtenšiu, aby torta nakoniec nebola príliš vysoká. Ak sa cesto lepí, mierne ho poprášte múkou. Placku aj s papierom na pečenie prenesieme na plech a pečieme ju 9 minút v rúre vyhriatej 180 °C. Takto upečieme jednu placku po druhej. Ak máte viac plechov, môžete upiecť všetky placky naraz. Upečené placky necháme vychladnúť a potom ich orežeme tak, aby boli všetky rovnako veľké a mali rovnaký tvar. Najlepšie to urobíte tak, keď na placku položíte tanier a nožom podľa neho orežete okraje. Okraje dajte nabok, využijeme ich na posýpku.

Teraz si pripravíme krém. Zmäknuté maslo vložíme do robota a chvíľu ho šľaháme, aby bolo nadýchané. Potom do nadýchaného masla zašľaháme karamelové Salko. Krém nechajte šľahať zopár minút, aby sa suroviny dobre prepojili. Jednotlivé upečené korpusy potrieme krémom a navrstvíme na seba. Na záver potrieme aj vrch a boky torty. Odrezky z korpusu, ktoré sme si nechali, podrvíme ako posýpku a boky a vrch torty nimi obalíme. Takto pripravenú tortu necháme v chladničke odležať do druhého dňa.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.