Svätomartinské koláče

Share on Facebook
2 plechy porcií
3 / 5náročnosť
180 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 50 dkg pšeničnej polohrubej múky Pernerka 
  • múka na podsypanie 
  • sušené droždie na ½ kg múky 
  • ½ lyžičky soli 
  • 5 dkg cukru kryštál alebo krupice 
  • 5 dkg masla (rozohriateho) 
  • 5 dkg masti (rozohriatej) 
  • kôra z ¼ citróna 
  • 19 dkg kyslej krémovej smotany 
  • 2 žĺtky 
  • 6 až 8 lyžíc mlieka 

Maková plnka:

  • 10 dkg mletého maku 
  • malá lyžička mletej škorice (podľa chuti) 
  • cukor podľa chuti 
  • malý hrnček mlieka 

Tvarohová plnka:

  • 35 dkg mäkkého tvarohu 
  • 1 žĺtok 
  • 3–4 lyžice mlieka 
  • 1 lyžička vanilkového pudingového prášku 
  • 1 lyžička vanilkového cukru 
  • cukor krupica (podľa chuti) 

Ostatné:

  • 1 vajíčko na potretie koláčov 
  • asi 50 až 60 dkg plnky (maková, tvarohová, lekvárová,…) 
  • mandle a hrozienka na ozdobu 



Tipy a Triky:

  • Okrem makovej alebo tvarohovej plnky môžete pripraviť aj lekvárovú či jablkovú plnku. 
  • Na prípravu koláčov môžete použiť aj špaldovú polohrubú Pernerku. 

Postup:

Najskôr pripravíme plnky. 

Maková náplň: všetky suroviny zmiešame a chvíľku povaríme (asi minútu–dve). Odstavíme. 

Tvarohová náplň: dôkladne zmiešame všetky suroviny. 

Cesto: Suroviny na cesto vypracujeme v kuchynskom robote (pokiaľ bude cesto príliš hutné, pridáme ešte trochu mlieka). Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste dobre vykysnúť. Čas kysnutia záleží na teplote v kuchyni – niekedy cesto kysne aj dve hodiny. 

Na pomúčenej doske vytvarujeme koláče v priemere 10 cm. To urobíme tak, že si cesto rozdelíme na jednotlivé kúsky a každý vyvaľkáme do guľôčky. Potom pomocou pohára alebo hrnčeka s rovným dnom guľôčku „roztlačíme” na koláčik a vytvarujeme okraje. Hrnček (alebo pohár) dobre pomúčime, aby sa na cesto nelepil. Koláčiky môžeme tvarovať aj prstami, ale chce to trochu cviku (a môže to byť pomalšie). Nezabudnime, že koláčiky musia mať vždy zdvihnutý okraj. 

Hotové koláče kladieme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte dvadsať minút dokysnúť. Koláče na plechu nedávajme príliš blízko k sebe – pri pečení ešte zväčšia svoj objem. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom, naplníme, ozdobíme a vložíme do rozohriatej rúry na 195 °C a pečieme asi 20 minút. 

Pred podávaním môžeme koláče ešte pocukrovať práškovým cukrom. 



KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.