Vianočné panettone

Share on Facebook
2 porcií
5 / 5náročnosť
1440 min

Ingrediencie:

Kvások

  • 125 ml vlažného mlieka
  • 125 g hladkej múky
  • 2čl cukru
  • 1 balenie droždia

Prvá časť cesta

  • 680 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 330 ml vody
  • 4 žĺtky
  • 170 g cukru
  • 25 g medu
  • 160 g zmäknutého masla
  • kvások

Druhá časť cesta

  • 1. časť cesta
  • 130 g vody
  • 3 vajíčka
  • 3 žĺtky
  • 40 g medu
  • 240 g zmäknuté másla
  • 170 g práškového cukru
  • 170 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 2 štipky soli
  • 180g sušených hrozienok namočených v rume, zmiešaných s vanilkovým cukrom

Tipy a Triky:

TIP 1: Namiesto hrozienok môžme použít napríklad čokoládu.

TIP 2: Panettone v spodnej časti (zhruba v jednej tretine) prepichneme smerom nadol  dvomi špajlami  a necháme vychladnúť hore nohami, docielime tým, že Vám nespadne „čapica“.

 

Postup:

Kvások

Droždie a cukor rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme múku a premiešame. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme oddychovať na teplom mieste.

Prvá časť cesta

Najprv zmiešame všetky suché ingrediencie a potom pridáme zvyšok surovín. Vymiešame cesto, ktoré necháme 12 hodín vykysnúť(nevadí, ak sa bude lepiť). Cesto by sa malo objemovo zväčšiť, preto ho treba vložiť do veľkej misy.

Druhá časť cesta

Do časti cesta, ktoré sme si pripravili ako prvé, pridáme vajcia, žĺtky, múku, soľ, med, cukor a miešame v elektrickom robotovi cca 15 minút. Ďalej  pridávame po kúskoch zmäknuté maslo , kým sa nevstrebe a cca  15 minút necháme cesto odpočívať . Potom pridávame hrozienka a miešame cca 10 minút, kým nebudeme mať hladké cesto. Misu prikryjeme a necháme kysnúť dve hodiny, 2x sa snažíme cesto preložiť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polky. Vložíme do formy na Panettone alebo si vystelieme hrniec papierom na pečenie, a budeme piecť v hrnci (pozor na plastové rúčky)

Cesto vo forme/hrnci navrchu prerežeme do tvaru X a necháme kysnúť ďalších 12 hodín.

Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút na 200 stupňov, následne znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme 15 minút, potom ešte na 150 stupňov a pečieme hodinu. Dávame pozor a skúšame špajlou či sa cesto nelepí.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.