Svätomartinské rožteky
Ingrediencie:
Cesto:
- 180 g bio špaldovej hladkej Pernerky
- 90 g bio špaldovej celozrnnej hladkej Pernerky
- 120 g zmäknutého masla
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 70 ml 33 % smotany na šľahanie
- 2 žĺtky
- štipka soli
Plnka:
- 160 g najemno pomletých vlašských orechov
- 1 vanilkový cukor
- 50 g medu
- 1 bielok
Tipy a Triky:
Rožteky môžeme piecť kedykoľvek v priebehu roka, a môžeme tak vyskúšať makovú plnku s citrónovou kôrou.
Postup:
Obidve múky vsypeme do väčšej misy, pridáme zvyšok surovín a vypracujeme cesto. Cesto zabalené do fólie vložíme asi na hodinu do chladničky odpočinúť.
Suroviny na plnku zmiešame v miske, druhý bielok, ktorý nám zvýšil pri príprave cesta, necháme na potieranie rožtekov.
Odpočinuté cesto rozdelíme na väčšie guľôčky (asi 90-gramové), z každej guľôčky rovnomerne vyvaľkáme kruh asi 3 mm tenký (môžeme zľahka podsypať múkou, aby sa cesto nelepilo), každý kruh rozkrojíme na 6 trojuholníkov. Na širší okraj vložíme lyžičku orechovej plnky, okraje rezu potrieme bielkom, rohy zahneme dovnútra a zrolujeme do tvaru rožteka, ktorý prstami prehneme do polkruhu.
Pokladieme na plech, pokrytý papierom na pečenie. Rožteky potrieme bielkom, vložíme do rozohriatej rúry na 180 °C a pečieme 20 minút dozlatista.
Rožteky posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...