Viaczrnný špaldový chlebík

Share on Facebook
1 porcií
2 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej špaldovej celozrnnej múky Pernerka
  • 400 ml horúcej vody
  • 1 balík sušeného droždia
  • 1 lyžíce rasce
  • 1 lyžička soli
  • 10 lyžíc mixu semiačok (lanové, konopné, slnečnicové, tekvicové, chia) 

Tipy a Triky:

V prípade, že doma nemáte sušené droždie môžete použiť aj bežné v kocke cca 20 g na 500g múky. Droždie necháte rozpustiť v časti vlážnej vody, ktorú zalejete chlebovou zmesou. Postup je ďalej totožný ako pri sušenom droždí 

Postup:

Na tento chlebík nepotrebujeme kuchynského robota a nemusia sa ho báť ani začiatočníci.

Ide krásne spraviť aj v rukách, pretože suroviny stačí len rýchlo premiešať.  

Najprv si pripravíme tzv. „záparu“, čo znamená, že si semiačka zalejeme horúcou vodou a necháme ich minimálne 15 minúť nasiaknúť vodou. Vďaka tomu, že sú v mixe semiačok aj chia, vznikne z toho gelovitejšia zmes.

Zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, soľ, rascu, droždie. (Veľa pekárov je naučených muku preosiať, ale pri pečení tohto chlebíka, to nie je potrebné.).  

Do suchej chlebovej zmesi nalejeme záparu so semiačkami a začneme spracovávať. Všetko robíme rovno v mise, v ktorej bude cesto kysnúť. Spracovanie v rukách trvá 5 minút, v robotovi 2-3 minúty. Cesto bude mierne lepkavé.  

Pripravené cesto, zakryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť 60 minút. Ak viete, že nebudete chlebík, hneď po kysnutí piecť, preložte ho do plastovej nádoby s vrchnákom, aby sa nevysušilo. Takto prichystané cesto Vám vydrží aj 12 hodín. (nakysnutím sa objem zväčší 1-2xkrát).

Cesto vyklopíme na navlhčenú dosku a budeme ho tzv. „prekladať“ (aby sa nelepilo na prsty, prichystáme si pohár s vodou, kde si budeme prsty namáčať). Prekladanie  cesta, vytiahnutie cca 10 cm a vtlačenie stredu zopakujeme asi 10- krát. Potom cesto otočíme, aby miesto , kam sme cesto vtlačovali bolo dole, potrieme trochou vody a necháme kysnúť na cca 30 minút, než sa nám nahreje hrniec a rúra na 250°C. Hrniec si predhrievame zároveň s rúrou (docielime tým, že sa cesto neprilepí). Pečieme vždy v celokovovom hrnci, ktorý nemá plastové uši. 

 Vyberieme vyhriaty hrniec z rúry a rýchlo do neho vložíme chlieb (pri prekladaní si navlhčite ruky, nech sa chlieb nelepí), môžeme ho posypať semiačkami, zavrieme pokrievkou a pečieme na 250°C – 25 minút a dalších 20 minút bez pokrievky na 200°C 

Že je chlebík upečený zistíme poklepkaním (mal byť znieť duto). Ešte za tepla chlieb vyklopíme z hrnca a necháme vychladnúť pri izbovej teplote na mriežke, aby zospodu prúdil vzduch a nezaparil sa. 

Recept pripravila  @alishaeasycooking

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.