Raňajkový bosniak s makom

Share on Facebook
8 porcií
1 / 5náročnosť
30 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 450 g pohánkovej celozrnnej múky (môžeme nahradiť hladkou pšeničnou) 
  • 250 ml vlažného mlieka (môžeme nahradiť vodou) 
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvých kvasníc) 
  • 30 g tuku (môžeme použiť maslo, olej, masť) 
  • ½ lyžičky cukru 
  • 1 lyžička soli

Na posypanie:

  • mak 

Na potretie:

  • 1 vajíčko 

Tipy a Triky:

Do cesta môžeme zapracovať aj kúsky slaninky, syra či opraženej cibuľky. 

Pohánkouvú Pernerku môžeme nahradiť pšeničnou hladkou Pernerkou.

Postup:

Do misy dáme všetky suroviny naraz. Mlieko si vždy (pokiaľ použijeme maslo, tak spolu s maslom) trošku zohrejeme, aby sa maslo rozpustilo a dobre sa do cesta zapracovalo. Všetko dôkladne zamiesime, až kým sa cesto neprestane lepiť – asi 2 minúty v kuchynskom robote alebo 5 minút ručne. 

Prichystáme si plech vyložený alobalom či papierom na pečenie – na jeden plech sa pekne zmestí 8 bosniakov. 

Z nelepivého cesta si vyvaľkáme valček podobný knedli. Rozkrojíme ho na polovicu a potom každú časť ešte na polovicu. Tým vzniknú rovnako veľké bosniaky, a nemusíme ich vážiť. Je potrebné, aby boli bosniaky tej istej hmotnosti, aby sa rovnako rovnomerne prepiekli. 

Teraz si predhrejeme rúru na 220 °C. Trvá to približne 20 minút, tak si medzitým bosniaky preložíme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte „odstáť/nakysnúť“ pod potravinárskou fóliou. Nič sa nestane, pokiaľ bosniaky necháme kysnúť o trošku dlhšie. 

Bosniaky potrieme rozšľahaným vajíčkom s kvapkou vody a posypeme ľubovoľnou posýpkou, napríklad makom. Pečieme ich 10-12 minút na 220 °C, pokiaľ nebudú krásne zlatisté. 

Recept pripravila @alishaeasycooking

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.