Burgerové žemle

Share on Facebook
4 porcií
2 / 5náročnosť
90 min

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 290 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 5 g sušeného droždia
  • 2 vajcia
  • 40 ml rozpusteného masla
  • 1 lyžička soli
  • 3 lyžičky cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce na potretie
  • sezam na posypanie

Tipy a Triky:

Žemle môžete posypať napríklad aj nastrúhaným syrom.

Postup:

Múku nasypeme do misy a uprostred vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme polovicu mlieka a zasypeme droždím a cukrom. Zľahka premiešame, prikryjeme utierkou a počkáme, kým sa urobí kvások (cca 15 minút).

Následne pridáme ostatné ingrediencie (vajcia, maslo, zvyšok mlieka a soľ) a dôkladne z nich vypracujeme cesto. Najlepšie v robote cca 10–15 minút, ak budete cesto spracúvať ručne, venujte mu rovnaký čas. Vznikne lepkavé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

Po vykysnutí cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vytvarujeme žemľu, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, a necháme ju pod utierkou ešte 30–40 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút pri 200 °C.

 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.