Sedliacky špaldový chlieb

Share on Facebook
1 chleba porcií
2 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

1. deň

Kvások biga:

  • 750 g BIO špaldová celozrnná hladká Pernerka
  • 350 g voda
  • 20 g droždie

2. deň

  • 250 g voda
  • 150 g špaldová celozrnná hladká Pernerka
  • 12 g soli
  • 20 g slad  alebo med

Tipy a Triky:

Pri  prekladaní zapracujeme sušené ovocie alebo vlašské orechy. Výborne chutí aj s kúskami syru typu gouda alebo olivy

Postup:

Prvý deň vymiesime poriadne tuhé cesto kvások biga. Necháme ho dobre prikryté, najlepšie potravinovou fóliou pri izbovej teplote, cez noc, ideálne na 16-18 hodín. Nožnicami rozstrihneme vykysnutý kvások a pridáme zvyšné ingrediencie. Pomaly začneme miesiť, kým sa všetky prísady nespoja a pokračujeme v miesení, kým nedosiahneme redšie, ale nie lepkavé cesto. 

Preložíme na kuchynskú dosku a necháme 20 minút oddychovať. Potom cesto „preložíme“ a to tak, že ho z každej svetovej strany trošku povytiahneme a zložíme späť cez stred cesta na opačnú stranu. Tento postup zopakujeme 2-3 krát každých 20 minút. Cesto tak kompletne zmení konzistenciu a zhustne. Nakoniec ho posypeme múkou a vytvarujeme do tvaru ošatky, v ktorom bude kysnúť. 

Počas kysnutia predhrejeme rúru na 240°C. vykysnutý chlieb vyklopíme na plech a hneď vložíme do horúcej rúry. Na jej dno vylejeme 100 ml vriacej vody. Rýchlo zavrieme a znížime teplotu na 220°C. Pečieme asi 30 minút. Hotový chlieb má tmavo-zlatú farbu a pri poklepaní po spodnej časti „zvoní“. Je to skvelé pečivo, ideálne, keď si ho potrieme maslom, alebo len tak na suché toustovanie.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.