Kváskový chlieb so zemiakom

Share on Facebook
1 chlieb porcií
3 / 5náročnosť
420 min

Ingrediencie:

Rozkvas:

  • 8 dkg ražného kvásku (2 kopcovité lyžice)
  • 10 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 1,6 dl vody

ďalej:

  • 40 dkg hladkej múky Pernerka
  • 10 dkg polohrubej múky Pernerka
  • 15 dkg varených studených zemiakov
  • 2 lyžičky soli
  • 2  lyžičky drvenej rasce
  • 220 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica oleja na vymastenie misky
  • múka na podsypanie podľa potreby

Tipy a Triky:

Postup:

Suroviny na rozkvas rozšľaháme vidličkou, prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke 6-8 hodín odstáť. Správny rozkvas má vo vnútri bubliny. 

Všetky suroviny dáme do misky, pridáme rozkvas a miešame na prvom stupni v kuchynskom robotovi 5 minút. Na druhom stupni miešame ešte tri minúty. 

Cesto preložíme do olejom vymastenej misky, prikryjeme a necháme ¾ až 1 hodinu stáť.

Preložíme, prikryjeme a opäť necháme rovnaku dobu odstáť. Preložíme po hodine ešte raz a necháme odstáť. Na dosku posypanú múkou vyklopíme cesto, spracujeme dlaňami, cesto vytiahneme, aby v ňom neboli bubliny a ševom nahor dáme do múky alebo solamylom vysypanej ošatky na chlieb, prikryjeme a necháme vykysnúť. My dávame takto pripravené cesto v ošatke do chladničky a pečieme až ráno. 

Do rúry dáme dva plechy, jeden na chlieb a druhý na vodu. Rúru vyhrejeme na 250 st., chlieb vyklopíme na rozpálený plech narežeme a dáme do rúry. Do druhého plechu nalejeme 2dcl vlažnej vody. Pečieme 20 minút. Teplotu znížime na 190 st. Vyberieme plech, kde bola voda a akonáhle bude rúra odvetraná, pečieme ešte 15 minút. Vyberieme na mriežku a chlieb krájame až po vychladnutí. 

Chlieb váži okolo 1 kg.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.