Kváskový cmarový chlieb zo špaldovej a ražnej múky

Share on Facebook
1 porcií
3 / 5náročnosť
1100 min

Ingrediencie:

Rozkvas:

  • 8 dkg ražného kvásku (2 kopcovité lyžice)
  • 10 dkg ražnej celozrnnej múky Pernerka
  • 150 – 160 ml vlažnej vody

Ďalej:

  • 50 dkg hladkej špaldovej múky Pernerka
  • 2 kopcovité malé lyžičky soli
  • 2 malé lyžičky drvenej rasce
  • 2 dl cmaru
  • 1 dl vody

Tipy a Triky:

Ak chcete chrumkavejšiu kôrku, môžte chlieb piecť o pár minút dlhšie.

Postup:

Ako prvé si pripravíme rozkvas. Do misky dáme kvások izbovej teploty, pridáme ražnú múku, vlažnú vodu a vytvoríme „husté cestíčko“. Zakryjeme a necháme na teplom mieste 5-8 hodín.

Do misky dáme špaldovú múku, pridáme dve lyžičky drvenej rasce, dve lyžičky soli a pomiešame. Pridáme kvások, cmar, trocha vlažnej vody, dáme do kuchynského robota a pustíme na stupeň číslo 1. Po piatich minútach prepneme na stupeň 2 a miešame ešte tri minúty. Ak je cesto redšie, prisypeme trochu múky a ešte chvíľku necháme spracovať. 

Cesto dáme do misy potretej olejom, prikryjeme fóliou a necháme cca 45 minút oddychovať. Medzitým si pripravíme ošatku, poprášenú múkou alebo kukuričným škrobom. 

Po 45 minútach cesto štyrikrát preložíme a dáme zase oddychovať pod fóliu na 30-45 minút. Znova preložíme a necháme opäť rovnako dlho oddychovať. Potom cesto začneme spracovávať.

Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto, ktoré rukami niekoľkokrát preložíme a na koniec „stiahneme“, aby sme z neho dostali vzduchové bubliny a dáme do ošatky. Zakryjeme ho (napríklad potravinárskou fóliou) a necháme ešte kysnúť cca 5 hodín (záleží na teplote v kuchyni).

Rúru si rozpálime na 250 stupňov. Pripravíme si dva plechy- jeden na chlieb a druhý (spodný) na vodu. Do spodného nalejeme cca 2 dcl vody a oba plechy vložíme do rozohriatej pece. Na horúci plech, vystlaný papierom na pečenie, položíme chlieb (nakysnutý chlieb môžeme nazdobiť ostrým nožom alebo žiletkou), postriekame vodou v dáme piecť. Po 20 minútach opatrne vyberieme spodný plech (POZOR na obarenie- pri otvorenej rúre vyjde para von!), odvetráme rúru, teplotu znížime na 190 stupňov a pečieme ďalších 20 minút. Vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.

 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.