Domáci kváskový
chlieb

Share on Facebook
6 - 8 porcií
3 / 5náročnosť
65 min

Ingrediencie:

Príprava kvásku:

  • 2 lyžičky ražného kvásku
  • 150 g ražnej celozrnnej jemnej múky Pernerka
  • 150 ml vody

Na chléb:

  • 250 g ražnej celozrnnej múky Pernerka
  • 250 g špaldovej hladkej múky Pernerka
  • 1 ½ lyžice soli
  • 225 ml vody
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 2-3 lyžice zmesi semienok (slnečnicových, tekvicových, ľanových, sezamových)

Tipy a Triky:

Domáci kváskový chlieb vám doma vydrží pokojne aj 5 dní. Skúste ho potrieť čerstvým krémovým syrom, posypať kvalitnou soľou a pokrájanou pažítkou a máte skvelú večeru.

 

Postup:

Kvások dobre premiešame s múkou a vodou. Zakryjeme ho a necháme pri izbovej teplote 12 hodín.
Potom si odoberieme 2 lyžičky vykysnutého kvásku do pohára, zakryjeme papierovou servítkou a uložíme do chladničky na ďalšie pečenie.
Do robota si dáme všetky ingrediencie na chlieb a vykysnutý kvások s nimi dôkladne miesime.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a niekoľkokrát ho preložíme. Potom vytvoríme bochník, ktorý
necháme kysnúť cca 4 hodiny na dobre pomúčenej ošítke alebo forme.
Chlieb navrchu nakrojíme (približne 3x pozdĺžne). Rúru si vyhrejeme na 250 °C,
naspodok dáme misku s vodou, chlieb vyklopíme na plech na papier na pečenie a pečieme 15 minút,
potom znížime teplotu na 190 °C a ešte 20 minút dopekáme.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.