Ražný chlieb s makovým záparom

Share on Facebook
1 porcií
2 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

  • 400 g ražnej celozrnnej hladkej Pernerky
  • 100 g pšeničnej hladkej Pernerky
  • 400 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 4 lyžice maku
  • 1 lyžica rasce
  • 1 lyžička soli

Tipy a Triky:

Pšeničnú hladkú Pernerku môžeme v recepte nahradiť špaldovou hladkou Pernerkou.

Postup:

Najprv urobíme tzv. zápar – mak zalejeme vlažnou vodou a necháme ho asi 10 minút nasiaknuť vodou (je to tá voda, čo patrí potom do chleba).

Zmiešame všetky suché suroviny: múku, soľ, rascu, droždie – zalejeme záparom s makom a vypracujeme hladké cesto. Cesto bude lepivé, pretože je v ňom veľký podiel ražnej múky. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút (cesto nevykysne toľko ako napríklad pri chlebe čisto pšeničnom, čiže navýši objem maximálne o 50 %). Po vykysnutí cesto vyklopíme na navlhčenú pracovnú dosku a budeme ho tzv. „prekladať“ – cesto vytiahneme do strany a koniec vtlačíme doprostred (pamätajme, že cesto nie je tak elastické, a môže sa trhať). Cesto vložíme do formy alebo hrnca vyloženého papierom na pečenie.

Medzitým, ako cesto „odpočíva“, dáme rozohriať rúru na 250 °C. Hneď ako je rúra rozohriata, vložíme do nej chlieb. Najskôr ho pečieme na 250 °C asi 20 minút zakrytý alobalom alebo pokrievkou. Potom pečieme ďalších 20 minút bez pokrievky (alobalu) na 220 °C.

Recept připravila @alishaeasycooking

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.