CELOZRNNÉ ANGLICKÉ MUFFINY

Share on Facebook
14 porcií
2 / 5náročnosť
150 min

Ingrediencie:

  • 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • hrsť nasekaných byliniek (bazalka, oregano, tymian)
  • ½ lyžičky drvenej rasce
  • 2 lyžice oleja
  • lyžička cukru
  • lyžička soli
  • balíček sušeného droždia

Tipy a Triky:

Hotové muffiny pozdĺžne rozkrojte a naplňte ich napríklad obľúbenou nátierkou, valeriánkou poľnou (poľníčkom), paradajkou, anglickou slaninou a volským okom.

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások tak, že do veľkej misy nalejeme mlieko, pridáme sušené droždie, cukor, polovicu múky (250 g) a všetko vymiešame na hladké tekuté cestíčko. Misu prikryjeme utierkou a necháme v ceste vzísť kvasnice.

Medzitým si v druhej mise preosejeme zvyšnú múku, zamiešame do nej soľ, rascu, nasekané bylinky, pridáme vajíčko a olej a všetko spolu premiešame.

Obidve zmesi spojíme. Najlepšie to urobíme tak, keď tekutý kvások nalejeme do sypkej zmesi. Cesto vareškou premiešame a zvyšok prenecháme kuchynskému robotovi. Pomocou háku necháme cesto hniesť na strednej rýchlosti asi 10 minút, pokiaľ sa všetky suroviny pekne nespoja a cesto bude menej lepivé. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte ďalších 10 minút prepracovávame, až kým nevznikne hladké cesto.

Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme ho v mise kysnúť 1 hodinu.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a formičkou na pampúšiky alebo hrnčekom z neho vykrajujeme kolieska, ktoré necháme na dobre pomúčenej doske ešte 30 minút vykysnúť.

Na sporáku rozohrejeme lievanečník a pripravené muffiny v ňom z každej strany pozvoľna pražíme asi 5 minút.

Anglické muffiny pozdĺžne rozkrojíme a plníme podľa chuti.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.