VEĽKONOČNÁ TORTA S PREKVAPENÍM

Share on Facebook
1 torta porcií
3 / 5náročnosť
80 min

Ingrediencie:

Korpus

  • 240 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 120 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 220 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 6 vajíčok (rozdelíme na žĺtky a bielky)
  • 80 g citrónovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 3 g jedlej sódy
  • 10 g kypriaceho prášku na pečenie
  • 3 g soli
  • 300 g kyslej smotany

Krém

  • 500 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 1 g soli
  • 1 vanilka
  • 80 g cukru krupica
  • 30 g hladkej múky
  • 30 g maizeny (kukuričný škrob)
  • 420 g masla

 

  • 200 g čokoládových vajíčok

 



Tipy a Triky:

Vychladnutú tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Postup:

Maslo vyšľaháme s polovicou cukru, nastrúhanou citrónovou kôrou – do maslovej peny potom všľaháme žĺtky. Bielky ušľaháme do mäkkého snehu so zvyšným cukrom a soľou. Kyslú smotanu a citrónovú šťavu vmiešame do maslovej hmoty, potom jemne vmiešame preosiatu múku s jedlou sódou a kypriacim práškom. Nakoniec pridáme sneh. Hmotu rozotrieme do tortovej formy – ideálne 20 cm vysokej (alebo dvoch nižších, alebo použijeme vyšší hrniec s priemerom 20–22 cm). Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C, teplotu potom znížime na 175 °C a pečieme asi 30–40 minút.

Na krém dáme zvariť 400 ml mlieka a vanilku. 

V miske vyšľaháme 100 ml mlieka so žĺtkami, cukrom, soľou, hladkou múkou a maizenou. Zvarené mlieko za stáleho šľahania pomaly prilievame do misy so zmesou. Zmes nalejeme späť do hrnca a na miernom ohni prevaríme. Potom žĺtkový krém zakryjeme potravinárskou fóliou (alebo potrieme maslom) a necháme vychladnúť.

Vychladnutý žĺtkový krém vyšľaháme s maslom.

Vychladnuté korpusy prekrojíme na šesť plátov. Prvý plát necháme celý, v troch–štyroch plátoch vykrojíme stred asi 10 cm. Prvý celý plát potrieme krémom, naň položíme vykrojený plát, na ten nastriekame krém. Takto pokladieme všetky vykrojené pláty s krémom, do stredu nasypeme čokoládové vajíčka, po obvode korpusu nastriekame krém a priložíme celý plát. Celú tortu potom pomažeme krémom. Necháme ju vychladnúť, vychladnutú ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.