Kysnuté buchty

Share on Facebook
0 porcií
0 / 5náročnosť
0 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g pšeničnej hladkej extra silnej múky Pernerka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 6 g soli
  • 3 žĺtky
  • 300 ml mlieka
  • 10 g sušeného droždia
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • 5 klinčekov
  • ¼ nastrúhaného muškátového orieška
  • vanilka

Tvarohová plnka:

  • 250 g tvarohu
  • 4 žĺtky
  • 100 g práškového cukru
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • 1 vanilka

Lekvárová plnka:

  • lekvár

Tipy a Triky:

Plnku zvoľte podľa vašej chute. My sme použili tvarohovú plnku a lekvár.

Postup:

Múku preosejeme do misy, na okraj dáme soľ, do stredu vyhĺbime jamku a do nej nasypeme cukor, nastrúhaný muškátový oriešok, citrónovú kôru, vanilku a roztlčené klinčeky. V teplom (nie horúcom) mlieku rozšľaháme sušené droždie a žĺtky. Vlejeme do jamky v múke a pridáme zmäknuté maslo.

Vypracujeme cesto – nesmie lepiť a musí byť elastické. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť. Trvá to dve hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem. Cesto dvakrát alebo trikrát preložíme a opäť necháme kysnúť asi hodinu až dve.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý rozkrájame na štvorčeky podľa požadovanej veľkosti buchiet. Na stred každého štvorčeka nanesieme plnky a starostlivo uzavrieme každú buchtu, aby plnka nevytiekla.

Do pekáča vymasteného maslom vyskladáme buchty tak, aby mali ešte priestor kysnúť a mali pekný tvar. Každú buchtu dobre pomažeme maslom zo všetkých strán a na záver ešte potrieme maslom na vrchu. Buchty necháme vykysnúť približne hodinu. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 190 °C asi 25–30 minút. Po upečení pomocou dosky buchty obrátime, vyklopíme a pocukrujeme.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.