Frankfurtský veniec

Share on Facebook
1 torta porcií
3 / 5náročnosť
60 min

Ingrediencie:

Korpus:

  • 120 g špaldovej hladkej múky Pernerky
  • 4 vajíčka
  • 200 g krupicového cukru
  • 80 g kukuričného škrobu (maizena)
  • 1 g mletej vanilky
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 g soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • maslo a múka do formy na pečenie

Náplň:

  • 500 ml mlieka
  • 40 g vanilkového pudingu
  • 4 žĺtky
  • 250 g masla
  • 1 g mletej vanilky
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g višňového alebo ríbezľového džemu

Sirup/rozvar:

  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g vody
  • 100 g čerešňovice

Na dokončenie:

  • kandizované čerešne na ozdobu
  • 200 g pražených lieskových orieškov

Tipy a Triky:

Korpus môžete upiecť v bábovkovej forme alebo v špeciálnej forme na frankfurtský veniec.

Postup:

Korpus:

Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky so soľou a 120 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh.

Žĺtky vyšľaháme s 80 g cukru – do vyšľahaných žĺtkov vmiešame citrónovú kôru, vanilku a rozpustené maslo. Do žĺtkovej zmesi potom vmiešame kukuričný škrob (maizenu). Postupne po častiach pridávame vyšľahaný sneh a vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.

Hmotu dáme do formy na veniec alebo použijeme formu na bábovku. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30–40 minút.

Puding/náplň:

2/3 mlieka spolu s vanilkou privedieme do varu. V 1/3 mlieka rozmiešame pudingový prášok, cukor a žĺtky. Zvarené mlieko vmiešame do zmesi a prevaríme. Puding potrieme maslom a zakryjeme potravinárskou fóliou. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo, až vznikne hladký krém.

Upečený korpus (veniec) rozkrojíme na tri tretiny. Prvú vrstvu potrieme džemom a krémom. Položíme druhú časť, ktorú husto pokvapkáme cukrovým rozvarom s čerešňovicou. Opäť potrieme džemom a krémom a husto pokvapkáme rozvarom. Poslednú časť ľahko pritlačíme. Celý veniec dôkladne potrieme krémom a obsypeme praženými lieskovými orieškami. Ozdobíme nastriekanými ružičkami (tie robíme rezanou trubičkou) a kandizovanými čerešňami.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.