Frankfurtský veniec

Ingrediencie:
Korpus:
- 120 g špaldovej hladkej múky Pernerky
- 4 vajíčka
- 200 g krupicového cukru
- 80 g kukuričného škrobu (maizena)
- 1 g mletej vanilky
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- 50 g rozpusteného masla
- 2 g soli
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- maslo a múka do formy na pečenie
Náplň:
- 500 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingu
- 4 žĺtky
- 250 g masla
- 1 g mletej vanilky
- 80 g krupicového cukru
- 100 g višňového alebo ríbezľového džemu
Sirup/rozvar:
- 50 g krupicového cukru
- 50 g vody
- 100 g čerešňovice
Na dokončenie:
- kandizované čerešne na ozdobu
- 200 g pražených lieskových orieškov
Tipy a Triky:
Korpus môžete upiecť v bábovkovej forme alebo v špeciálnej forme na frankfurtský veniec.
Postup:
Korpus:
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky so soľou a 120 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
Žĺtky vyšľaháme s 80 g cukru – do vyšľahaných žĺtkov vmiešame citrónovú kôru, vanilku a rozpustené maslo. Do žĺtkovej zmesi potom vmiešame kukuričný škrob (maizenu). Postupne po častiach pridávame vyšľahaný sneh a vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.
Hmotu dáme do formy na veniec alebo použijeme formu na bábovku. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30–40 minút.
Puding/náplň:
2/3 mlieka spolu s vanilkou privedieme do varu. V 1/3 mlieka rozmiešame pudingový prášok, cukor a žĺtky. Zvarené mlieko vmiešame do zmesi a prevaríme. Puding potrieme maslom a zakryjeme potravinárskou fóliou. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo, až vznikne hladký krém.
Upečený korpus (veniec) rozkrojíme na tri tretiny. Prvú vrstvu potrieme džemom a krémom. Položíme druhú časť, ktorú husto pokvapkáme cukrovým rozvarom s čerešňovicou. Opäť potrieme džemom a krémom a husto pokvapkáme rozvarom. Poslednú časť ľahko pritlačíme. Celý veniec dôkladne potrieme krémom a obsypeme praženými lieskovými orieškami. Ozdobíme nastriekanými ružičkami (tie robíme rezanou trubičkou) a kandizovanými čerešňami.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...