Celozrnné špenátové muffiny s ananásovým krémom

Ingrediencie:
Ingrediencie cesto:
- 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 0,5 hrnčeka trstinového cukru
- 0,5 hrnčeka oleja
- 1 vajíčko
- 1 hrnček mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100 g čerstvého baby špenátu
Ingrediencie ananásový krém:
- 1 téglik vysoko percentnej šľahačky
- 0,5 plechovky ananásu
- 1 hrnček ananásového džúsu (prípadne nálevu z ananásu)
- 1 vrecko vanilkového pudingu
Tipy a Triky:
- Do stredu muffinu môžete urobiť jamku a naplniť ju kúskami ananásu a krémom.
- Výborná kombinácia je aj s malinami, ktoré sú jemne kyselkavé ako ananás a dodajú muffinom sviežosť.
- Ananás používajte vždy konzervovaný, pretože čerstvý so šľahačkou/mliečnymi výrobkami zhorkne.
Postup:
CESTO:
Predhrejeme rúru na 170 °C.
Najrýchlejšie je robiť cesto priamo v multifunkčnom mixéri. Začneme tým, že do mixéra k špenátu nalejeme mlieko a dôkladne rozmixujeme.
Potom pridáme ostatné suroviny. Rozmixujeme na hladké cesto – ak je veľmi hutné, pridáme ešte trošku mlieka.
Do košíčkov na muffiny nalejeme cesto až po okraj a pečieme 20–25 minút podľa veľkosti košíčkov (ak nemáme formy na muffiny a dávame cesto do papierových košíčkov, tak vždy necháme v sebe aspoň 2 papierové košíčky, aby sme mali istotu, že budú držať tvar).
KRÉM:
Najprv si pripravíme „ananásové želé“ – puding uvaríme spolu s jedným hrnčekom džúsu (asi 250 ml – tým docielime, že želé bude naozaj husté). Po uvarení odstavíme a za občasného miešania necháme želé úplne vychladnúť.
Ďalej rozmixujeme konzervovaný ananás na pyré (vždy používajme konzervovaný, pretože čerstvý so šľahačkou/mliečnymi výrobkami zhorkne).
Vyšľaháme šľahačku, potom do nej vmiešame vychladnuté ananásové želé a rozmixovaný ananás – pokiaľ vzniknú hrudky, nebojme sa krém ešte jemne rozmixovať.
Týmto krémom zdobíme upečené muffiny.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...