Taliansky biely chlieb – Pane Casereccio

Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej hladkej extra silnej múky Pernerka
- 50 ml olivového oleja
- 300 ml vlažnej vody
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 lyžička cukru/medu
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička sušených byliniek (môžeme vynechať, ak chceme chlieb bez príchute)
Tipy a Triky:
Pokiaľ nepoužijeme sušené droždie, ale klasické droždie v kocke, tak si pre istotu, aby nám cesto dobre vykyslo, urobíme najskôr kvások – do hrnčeka rozdrobíme droždie, zasypeme ho cukrom, pridáme lyžicu múky, lyžicu vlažnej vody a necháme pol hodiny odstáť – vzísť kvások.
Postup:
Do misy dáme všetky suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto
Vypracované nelepivé cesto potrieme na povrchu olivovým olejom a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť zakryté utierkou.
Potom cesto vyklopíme na pracovnú dosku a dôkladne ho prehnetieme – povyťahujeme do strán, poprekladáme – pokojne s ním aj buchneme o dosku, aby sme vytlačili všetky vzniknuté vzduchové bubliny.
Cesto vložíme do pekáča/hrnca/tortovej formy vyloženej papierom na pečenie, povrch potrieme olivovým olejom, zakryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.
Chlieb posypeme troškou múky a dáme zakrytý piecť do rozohriatej rúry na max (asi 250 °C) na 20 minút.
Chlieb odkryjeme, znížime teplotu na 220 °C a pečieme ešte ďalších 15–20 minút.
Upečený chlieb necháme asi pol hodiny vychladnúť na mriežke, potom bochník rozkrojíme vrúbkovaným nožom (kôrka by mala byť pevná a celistvá a cesto vo vnútri nadýchané, jednotné, bez veľkých bublín).
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...