ŠATÔČKY S MLETÝM MÄSOM

Share on Facebook
16 porcií
3 / 5náročnosť
80 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 1 ČL soli
  • 50 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • 21 g (½ kocky) kvasníc
  • 1 ČL cukru

Náplň:

  • 150 g mletého mäsa
  • ½ stredne veľkej cibule
  • 1 paradajka
  • soľ
  • čierne korenie
  • strúčik cesnaku
  • bylinky podľa chuti – bazalka, oregano, tymian
  • 2 PL kečupu
  • nastrúhaný eidam

Dokončenie:

  • vajíčko na potretie
  • sezamové semiačka na posypanie

Tipy a Triky:

K mäsovým šatôčkam sa vynikajúco hodí kyslá smotana s pažítkou.

Postup:

Do misky rozdrobíme kvasnice, pridáme čajovú lyžičku cukru a trochu vlažného mlieka (asi 5 polievkových lyžíc), rozmiešame a necháme vzísť kvások – asi 15 minút. 

Do väčšej misy nasypeme múku, soľ, olej, mlieko a nakoniec kvások. Ručne alebo v kuchynskom robote vymiesime cesto – bude trochu lepivé. Cesto necháme kysnúť pod utierkou asi 45 minút na teplom mieste. 

Medzitým na panvičke opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme mleté mäso, bylinky, cesnak a chvíľku restujeme. Pridáme kečup a premiešame. Odstavíme zo sporáka. 

Z vykysnutého cesta rozvaľkáme asi 0,5 cm silný plát a rozdelíme ho na menšie štvorčeky – záleží ako chceme, aby boli šatôčky veľké. Doprostred štvorčeka dáme plnku z mletého mäsa a posypeme eidamom. Potom ľubovoľne zabalíme. Môžeme buďto prehnúť len do trojuholníka a strany jemne k sebe pritlačiť vidličkou tak, aby sa strany zlepili, alebo môžeme uchopiť všetky štyri konce, vytiahnuť ich nad náplň a konce k sebe pritlačiť – tvar ako na fotke.

Na plechu potom šatôčky potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamovým semiačkom.

Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov asi 20 minút.

 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.