Machový cupcake

Share on Facebook
12 porcií
3 / 5náročnosť
90 min

Ingrediencie:

Suroviny na korpusy 

  • 300 g špaldovej hladkej múky Pernerka
  • 375 g čerstvého špenátu 
  • ½ avokáda (115 g) 
  • ½ banánu (70 g) 
  • šťava z jednej menšej limetky 
  • 1 balíček kypriaceho prášku 
  • 2 vajíčka od šťastných sliepok 
  • 170 g cukru 
  • 160 ml slnečnicového oleja 

Suroviny na krém 

  • 220 g mascarpone 
  • 220 ml 33 % smotany na šľahanie 
  • 15 g práškového cukru (ale nemusí byť vôbec)

Tipy a Triky:

Postup:

Postup prípravy korpusu 

Najskôr omyte špenát, nechajte ho odkvapkať a potom vložte aj s avokádom, banánom a šťavou z limetky do mixéru. Rozmixujte dohladka. Zvládnete to aj tyčovým mixérom, len to dá trochu viac práce. Do väčšej misy odvážte špaldovú múku a ručne (či lyžicou) do múky zamiešajte kypriaci prášok. 

Do misy kuchynského robota vložte vajíčka s cukrom a balónovou metličkou spolu vyšľahajte do peny. Stiahnite robot na najnižšie otáčky a po troške prilievajte slnečnicový olej. Vypnite robot, vymeňte balónovú metličku za pádlo, pridajte do misy vopred pripravenú špenátovou zmes a premiešajte. Na dvakrát pridajte špaldovú múku a vždy poriadne premiešajte. Košíčky plňte až po okraj. Pečte v rozohriatej rúre 25 minút na 175 °C. (Aby ste mali istotu, že sú tortičky dopečené, urobte test pomocou špajdle.) Tortičky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť priamo na plechu. Po vychladnutí ich preložte z plechu na tanier. Cesto by vám malo vyjsť na 14 košíčkov (budete teda potrebovať dva plechy). 

Postup prípravy krému 

Základ je držať sa pomeru 50:50, takže rovnaké množstvo mascarpone aj šľahačky. Nám sa osvedčilo vyšľahať všetko dokopy. Mascarpone aj šľahačku vyberte tesne pred prípravou z chladničky, odvážte potrebné množstvo do misy kuchynského robota spolu s práškovým cukrom a robot púšťajte pozvoľna až na najvyššie otáčky. Krém je nutné sledovať, aby sa neprešľahal. Hneď ako uvidíte, že je tuhý, vypnite robot, inak sa krém zrazí (šľahačka sa môže prešľahať, a krém tak už nepôjde nijak zachrániť). Osobne sme pre úplne čistý variant bez cukru – sme veľmi „šľahačkový“ typ. Cukor môžete samozrejme pridať podľa chuti. Len myslite na to, že čím viac práškového cukru, tým má krém väčšiu tendenciu rednúť.

Po vychladnutí vezmite dva korpusy/košíčky a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Získate tak machovú mrvenicu. Špachtľou naneste na tortičky krém a vytvarujte ho do úhľadných kupol. Machovú mrvenicu sypte na cupcake tak, aby ste ňou zakryli celý krém. Vyzdobte ovocím a jedlými kvetmi, napríklad sirôtkami. 

Recept pripravila @LelísCupcakes 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.