Celozrnný špaldový závin so slivkami

Share on Facebook
8 porcií
3 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky Pernerka
  • 300 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 vajcia
  • 21 g čerstvého droždia
  • štipka soli

Náplň:

  • 100 g piškót
  • 400 g jabĺk
  • 200 g sliviek
  • 50 g mletého maku
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice

Tipy a Triky:

Po vytiahnutí z rúry prehoďte cez závin utierku, cesto sa mierne zaparí a bude vláčne.

Postup:

V hrnčeku si v troške vlažného mlieka rozmiešame droždie. Múku nasypeme do veľkej misy z robota, pridáme cukor, soľ a všetko premiešame. Ďalej pridáme vajce a zmäknuté maslo a všetko necháme v robote miesiť na prvom stupni. Potom postupne prilievame mlieko, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Spočiatku je cesto lepkavé, ale postupne sa premiesi a prevzdušní, preto sa potom prestane lepiť. Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme ho 1 hodinu kysnúť. Kým cesto vykysne, pripravíme si plnku do závinu. Piškóty podrvíme. Jablká nastrúhame nahrubo a slivky nakrájame na menšie kúsky.

Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na dve časti (budú z neho dva záviny) a každú časť cesta vyvaľkáme na dobre podsypanej doske asi na 0,5 cm. Povrch cesta posypeme podrvenými piškótami, postrúhaným jablkom, slivkami a makom. Na záver plnku pocukrujeme, dochutíme škoricou a zabalíme ju do závinu.

Pripravený závin necháme 20 minút odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie. Vykysnutý závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ho piecť na 15 minút na 140 °C. Po 15 minútach zvýšime teplotu na 160 °C a necháme ho ešte 15 minút dopiecť.

Upečený závin posypeme práškovým cukrom.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.