Základný rascový chlieb

Share on Facebook
1 chlieb porcií
2 / 5náročnosť
110 min

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej extra silnej múky Pernerka
  • 375 ml vlažnej vody
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 1 lyžica rasce
  • 1 lyžička soli

 

Vybavenie:

  • celokovový hrniec alebo forma na pečenie chleba

Tipy a Triky:

  • Môžete dať pšeničnú a ražnú múku pol na pol (ale pozor, chlieb bude veľmi hutný).
  • Pridať môžete aj opečenú cibuľku (zamiešajte ju do základného cesta už pred kysnutím).
  • Chlieb môžete piecť aj na papieri na pečenie, bez hrnca, ale potom ho častejšie kontrolujte, aby sa nespálil.
  • V prípade, že doma nemáte sušené droždie, môžete použiť aj kvasnice v kocke, v množstve asi 20 g na 500 g múky.

Postup:

Zmiešame všetky suché suroviny: múku, soľ, rascu, droždie. Do suchej chlebovej zmesi začneme postupne zapracovávať vodu (lepšia je vlažná voda, aby cesto rýchlejšie kyslo). Cesto miesime, kým sa neprestane lepiť. Trvá to asi 5 minút.

Cesto v mise zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 60 minút (nevadí, ak bude cesto kysnúť o niečo dlhšie).

Po vykysnutí cesto vyklopíme na navlhčenú dosku a budeme ho tzv. „prekladať“ (aby sa cesto nelepilo na prsty, tak si nachystáme aj pohár s vodou a v nej si prsty namáčame). Toto prekladanie – uchopenie kúska cesta medzi prstami, vytiahnutie asi 10 cm a vtlačenie do stredu – urobíme asi 10x. Potom cesto otočíme (aby miesto, kam sme cesto vtláčali, bolo dole), posypeme múkou a necháme kysnúť ďalších asi 20 minút.

Medzitým, čo nám cesto znova kysne, si predhrejeme rúru na 250 °C. Do rúry vložíme hrniec, v ktorom budeme chlieb piecť (pozor – pokrievka aj hrniec musia byť celokovové, plast by sa v rúre roztavil a sklo prasklo).

Nahriaty hrniec vyberieme z rúry a rýchlo doň preložíme vykysnutý chlieb (na prekladanie chleba si navlhčíme ruky, aby sa nám na ne chlieb nelepil), zakryjeme pokrievkou (prípadne alobalom) a pečieme 20 minút na 250 °C a potom ďalších 20 minút na 200 °C.

Ešte za tepla chlieb vyklopíme z hrnca a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.