Rýchle slivkové koláče

Ingrediencie:
Cesto:
- 400g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- štipka soli
- 1/2 vrecka kypriaceho prášku
- vanilkový cukor
- kôra z jedného citróna
- 90 g cukru
- 120 g masla
- 160 g kyslej smotany
- 1 vajíčko
Maková zmes:
- 300 g makovej zmesi
- mlieko
- práškový cukor (podľa chuti)
- škorica (podľa chuti)
Posýpka/mrvenička:
- 150 g polohrubej múky Pernerky
- 100 g krupicového cukru
- 50–70 g masla
- plátky mandlí (podľa chuti)
Na ozdobu:
- 6 väčších sliviek (alebo iné ovocie), rozpolené a vykôstkované
- maslo
- rum (podľa chuti)
Tipy a Triky:
Postup:
V jednej mise zmiešajte suché suroviny na cesto: múku, soľ, kypriaci prášok, cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme maslo, kyslú smotanu a vajíčko. Vypracujeme vláčne a hladké cesto.
V inej miske pripravíme makovú zmes: zmiešame makovú náplň s mliekom, cukrom a škoricou. Mlieko pridávame postupne, kým nezískame hustú, roztierateľnú konzistenciu. Zmes nevaríme!
Ďalej si pripravíme posýpku (mrveničku): v miske zmiešame múku, cukor, studené maslo a mandle. Prstami vypracujeme sypkú, drobivú zmes.
Hotové cesto rozdelíme na 12 guľôčok, ktoré vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľôčku rukou alebo pohárom stlačíme na placku. Na každú placku nanesieme makovú zmes.
Rozpolené slivky narežeme na vejáriky a kladieme na makovú zmes. Všetko zasypeme pripravenou posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 15–20 minút.
Medzitým si pripravíme rumové maslo zmiešaním zmäknutého masla s rumom. Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúce koláče rumovým maslom.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...