Ako upiecť najlepšiu bábovku
Chcete upiecť dokonalú bábovku – nadýchanú, vláčnu a plnú chute? V tomto článku nájdete osvedčené tipy a triky, vďaka ktorým sa vám určite podarí. Od výberu surovín až po správne pečenie – stačí pár krokov a vaša bábovka bude neprekonateľná. Poďme na to.
- Aké sú najdôležitejšie body pre upečenie skvelej nadýchanej bábovky?
Pri príprave bábovky je dôležité dbať na to, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu. Ďalej sú potrebné čerstvé vajíčka a preosiata múka. Dôležité je aj správne nastavenie teploty rúry (podľa receptu) a zásada, že počas pečenia sa neotvárajú dvierka. Je treba dobre vymastená (najlepšie olejom) a vysypaná forma (ideálne polohrubou, ale formu je možné vysypať aj hrubou múkou). Bábovku pečieme 45 a viac minút, aby bola rovnomerne prepečená v celom objeme, a nesmieme zabudnúť na dostatočný odpočinok pred vyklepnutím z formy (asi 10–15 minút).
- Aký typ múky je najlepší na dosiahnutie nadýchanej bábovky?
Pre ideálnu štruktúru je najlepšia pšeničná polohrubá múka, ale určite sa dajú použiť aj iné.
- Aký vplyv má celozrnná múka na konzistenciu a chuť bábovky?
Pri použití celozrnnej múky bude bábovka menej nadýchaná a trošku „tuhšia“. Na chuť (v prípade Pernerky) nebude mať výrazný vplyv.
- Ako kompenzovať hutnejšiu štruktúru celozrnnej múky, aby bola bábovka vzdušná a vláčna?
Najlepšie je namixovať celozrnnú a polohrubú múku v pomere 1:1. Môžeme to vyskúšať napríklad pri trenej bábovke. Kyprosti dopomôže maslo rozotrené s cukrom a tiež bielky vyšľahané do snehu, ktoré opatrne vpracujeme do cesta. Vláčnosti pomôže aj použitie plnotučného mlieka (nemusí byť uvedené v recepte) a dostatok tuku.
- Aké prísady okrem múky pomáhajú vytvoriť nadýchané cesto?
Pri trenej bábovke sú to bielky vyšľahané do tuhého snehu a maslo rozotrené s cukrom, v klasickej bábovke potom kypriaci prášok.
- Ako správne kombinovať bežnú a celozrnnú múku, aby bábovka nebola príliš hutná?
Nie je na to univerzálny návod, záleží na konkrétnom recepte a použitých surovinách. Rozhodujú tiež požiadavky a zvyky každého spotrebiteľa. Na začiatok je dobré skúsiť pomer 1:1 a pri ďalšom pečení pomer upraviť podľa chuti a požiadaviek.
- Aké sú výhody a nevýhody použitia ryžovej múky do cesta? Ovplyvňuje štruktúru a vláčnosť bábovky?
Ryžová múka je na bábovku vhodná, pretože sa bábovka pečie vo forme. Štruktúra cesta (aj bábovky) bude trochu odlišná, a môže sa viac drobiť. Upiecť bábovku z ryžovej múky ale zvládnu aj menej skúsení pekári. Aby ste mali istotu, že bude bábovka ozaj vláčna, odporúčame skúsiť trenú bábovku.
- Ako sa pri pečení bábovky chová pohánková múka? Aký má vplyv na chuť a konzistenciu?
Pohánka je chuťovo špecifická a nie každému takáto chuť vyhovuje. Je teda potrebné vyskúšať, do akej kategórie (vyhovuje/nevyhovuje) kto patrí. Určite bude tmavšia a hutnejšia než „klasická“ bábovka z pšeničnej polohrubej múky. Pohánkovú múku môžeme namiešať v pomere 1:1 s ryžovou múkou. A aj pre cesto z pohánkovej múky platí, že je na bábovku vhodné, pretože sa pečie vo forme.
- Ako správne kombinovať ryžovú alebo pohánkovú múku s inými druhmi múky aby bol výsledok ideálny?
Pri kombinácii s lepkovými múkami je vhodné použiť maximálne 20 % pohánkovej múky. Ryžovú múku možno kombinovať ľubovoľne a jej objem môže byť vyšší aj o desiatky percent. Ako základ je však vždy dobré použiť pšeničnú polohrubú múku.
- Aké sú všeobecné odporúčania pre pečenie bábovky?
- Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
- Najprv zmiešajte sypké suroviny, potom tekuté. Až potom zmiešajte všetko dokopy.
- Pri pečení bábovky dodržujte odporúčanú teplotu. Nezvyšujte ju – príliš vysoká teplota spôsobí popraskanie bábovky alebo spálenie povrchu a neprepečenie vnútra (majte tiež na pamäti, že každá rúra pečie trochu inak).
- Pri pečení neotvárajte rúru. Na konci pečenia urobte „test špajdľou“ – pichnite do bábovky suchou špajdľou. Pokiaľ sa na špajdľu lepí cesto, bábovka ešte nie je dopečená. Pokiaľ je špajdľa po vytiahnutí z bábovky suchá, bábovka je hotová.
- Pri vymazávaní formy tukom buďte naozaj dôkladní. To sa týka najmä foriem so zložitejšími tvarmi.
- Formu po vyklepnutí bábovky (a vychladnutí formy) dôkladne umyte podľa pokynov výrobcu.