Pistáciová bábovka
Ingrediencie:
Cesto:
- 280 g špaldovej hladkej Pernerky
- 140 g mletých nesolených pistácií
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička sušenej pomarančovej kôry
- štipka soli
- štipka vanilky
- 140 g zmäknutého masla
- 160 g cukru
- 3 vajíčka
- 100 ml smotany na šľahanie
- 140 ml mlieka
- maslo a hrubá múka na vysypanie formy
Na polevu a dokončenie:
- čerstvá citrónová šťava
- práškový cukor
- nasekané pistácie
Tipy a Triky:
Bábovku môžete ozdobiť citrónovou polevou, ktorú pripravíte z čerstvej citrónovej šťavy a práškového cukru. Môžeme ju tiež posypať nasekanými pistáciami.
Postup:
Do misy nasypeme múku, pridáme prášok do pečiva, sódu, soľ, vanilku a pomarančovú kôru. Premiešame.
Maslo necháme povoliť, pridáme doň cukor a prešľaháme, aby sa všetko prepojilo do krémovej konzistencie. Potom pridáme žĺtky a zašľaháme ich. Prilejeme mlieko a smotanu, prisypeme suché suroviny a vymiešame cesto. Prisypeme mleté pistácie a premiešame.
Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a stierkou ho jemne zapracujeme do cesta.
Formu na bábovku poriadne vymastíme a vysypeme múkou. Nezabudneme ani na stredovú časť.
Hotové cesto nalejeme do formy a bábovku pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 50 minút. Či je bábovka upečená skontrolujeme zapichnutím špajdle – cesto sa na špajdľu nesmie lepiť. Pokiaľ by bábovka rýchlo tmavla, zakryjeme ju alobalom.
Bábovku po upečení necháme chvíľu vychladnúť a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...