Kysnuté buchty

Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g pšeničnej hladkej extra silnej múky Pernerka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 6 g soli
- 3 žĺtky
- 300 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- 5 klinčekov
- ¼ nastrúhaného muškátového orieška
- vanilka
Tvarohová plnka:
- 250 g tvarohu
- 4 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- 1 vanilka
Lekvárová plnka:
- lekvár
Tipy a Triky:
Plnku zvoľte podľa vašej chute. My sme použili tvarohovú plnku a lekvár.
Postup:
Múku preosejeme do misy, na okraj dáme soľ, do stredu vyhĺbime jamku a do nej nasypeme cukor, nastrúhaný muškátový oriešok, citrónovú kôru, vanilku a roztlčené klinčeky. V teplom (nie horúcom) mlieku rozšľaháme sušené droždie a žĺtky. Vlejeme do jamky v múke a pridáme zmäknuté maslo.
Vypracujeme cesto – nesmie lepiť a musí byť elastické. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť. Trvá to dve hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem. Cesto dvakrát alebo trikrát preložíme a opäť necháme kysnúť asi hodinu až dve.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý rozkrájame na štvorčeky podľa požadovanej veľkosti buchiet. Na stred každého štvorčeka nanesieme plnky a starostlivo uzavrieme každú buchtu, aby plnka nevytiekla.
Do pekáča vymasteného maslom vyskladáme buchty tak, aby mali ešte priestor kysnúť a mali pekný tvar. Každú buchtu dobre pomažeme maslom zo všetkých strán a na záver ešte potrieme maslom na vrchu. Buchty necháme vykysnúť približne hodinu. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 190 °C asi 25–30 minút. Po upečení pomocou dosky buchty obrátime, vyklopíme a pocukrujeme.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...