Kefírový koláč z pohánkovej múky

Ingrediencie:
- 250 g pohánkovej celozrnnej hladkej Pernerky
- 200 g cukru
- 4 lyžičky kakaa
- 2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- pomarančová kôra
- 450 ml kefíru
- 150 ml oleja
- 1 vajíčko
- nasekané sušené ovocie
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 200 ml kyslej smotany (prípadne bieleho jogurtu)
Na dokončenie:
- marhuľová alebo pomarančová marmeláda
Tipy a Triky:
- Namiesto cukru môžete rozmixovať kefír s datľovou pastou.
- K nasekanému sušenému ovociu môžete pridať aj orechy.
- Kefírový koláč môžete ozdobiť aj sušeným ovocím.
Postup:
Premiešame suché zložky. Potom k nim pridáme kefír (môžeme dať aj kozí, ak chceme), olej, vajíčko, nasekané sušené ovocie. Premiešame a dáme na plech vyložený papierom na pečenie (Laďka použila plech 33 x 25 cm) alebo do formy.
Pečieme v rúre rozohriatej na 170 °C 25–30 minút. Koláč je upečený vtedy, keď po zapichnutí špajdle do stredu cesta zostane špajdľa suchá a nič sa na ňu nelepí.
Poleva:
Po upečení a miernom vychladnutí potrieme koláč marmeládou.
Potom rozohrejeme horkú čokoládu a pridáme kyslú smotanu (prípadne jogurt). Premiešame a nanesieme na vrstvu marmelády.
Recept připravila Laďka Něrgešová
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...