Ako upiecť najlepšiu bábovku

Chcete upiecť dokonalú bábovku – nadýchanú, vláčnu a plnú chute? V tomto článku nájdete osvedčené tipy a triky, vďaka ktorým sa vám určite podarí. Od výberu surovín až po správne pečenie – stačí pár krokov a vaša bábovka bude neprekonateľná. Poďme na to.

  1. Aké sú najdôležitejšie body pre upečenie skvelej nadýchanej bábovky?

Pri príprave bábovky je dôležité dbať na to, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu. Ďalej sú potrebné čerstvé vajíčka a preosiata múka. Dôležité je aj správne nastavenie teploty rúry (podľa receptu) a zásada, že počas pečenia sa neotvárajú dvierka. Je treba dobre vymastená (najlepšie olejom) a vysypaná forma (ideálne polohrubou, ale formu je možné vysypať aj hrubou múkou). Bábovku pečieme 45 a viac minút, aby bola rovnomerne prepečená v celom objeme, a nesmieme zabudnúť na dostatočný odpočinok pred vyklepnutím z formy (asi 10–15 minút).

 

  1. Aký typ múky je najlepší na dosiahnutie nadýchanej bábovky?

Pre ideálnu štruktúru je najlepšia pšeničná polohrubá múka, ale určite sa dajú použiť aj iné.

 

  1. Aký vplyv má celozrnná múka na konzistenciu a chuť bábovky?

Pri použití celozrnnej múky bude bábovka menej nadýchaná a trošku „tuhšia“. Na chuť (v prípade Pernerky) nebude mať výrazný vplyv.

 

  1. Ako kompenzovať hutnejšiu štruktúru celozrnnej múky, aby bola bábovka vzdušná a vláčna?

Najlepšie je namixovať celozrnnú a polohrubú múku v pomere 1:1. Môžeme to vyskúšať napríklad pri trenej bábovke. Kyprosti dopomôže maslo rozotrené s cukrom a tiež bielky vyšľahané do snehu, ktoré opatrne vpracujeme do cesta. Vláčnosti pomôže aj použitie plnotučného mlieka (nemusí byť uvedené v recepte) a dostatok tuku.

 

  1. Aké prísady okrem múky pomáhajú vytvoriť nadýchané cesto?

Pri trenej bábovke sú to bielky vyšľahané do tuhého snehu a maslo rozotrené s cukrom, v klasickej bábovke potom kypriaci prášok.

 

  1. Ako správne kombinovať bežnú a celozrnnú múku, aby bábovka nebola príliš hutná?

Nie je na to univerzálny návod, záleží na konkrétnom recepte a použitých surovinách. Rozhodujú tiež požiadavky a zvyky každého spotrebiteľa. Na začiatok je dobré skúsiť pomer 1:1 a pri ďalšom pečení pomer upraviť podľa chuti a požiadaviek.

 

  1. Aké sú výhody a nevýhody použitia ryžovej múky do cesta? Ovplyvňuje štruktúru a vláčnosť bábovky?

Ryžová múka je na bábovku vhodná, pretože sa bábovka pečie vo forme. Štruktúra cesta (aj bábovky) bude trochu odlišná, a môže sa viac drobiť. Upiecť bábovku z ryžovej múky ale zvládnu aj menej skúsení pekári. Aby ste mali istotu, že bude bábovka ozaj vláčna, odporúčame skúsiť trenú bábovku.

 

  1. Ako sa pri pečení bábovky chová pohánková múka? Aký má vplyv na chuť a konzistenciu?

Pohánka je chuťovo špecifická a nie každému takáto chuť vyhovuje. Je teda potrebné vyskúšať, do akej kategórie (vyhovuje/nevyhovuje) kto patrí. Určite bude tmavšia a hutnejšia než „klasická“ bábovka z pšeničnej polohrubej múky. Pohánkovú múku môžeme namiešať v pomere 1:1 s ryžovou múkou. A aj pre cesto z pohánkovej múky platí, že je na bábovku vhodné, pretože sa pečie vo forme.

 

  1. Ako správne kombinovať ryžovú alebo pohánkovú múku s inými druhmi múky aby bol výsledok ideálny?

Pri kombinácii s lepkovými múkami je vhodné použiť maximálne 20 % pohánkovej múky. Ryžovú múku možno kombinovať ľubovoľne a jej objem môže byť vyšší aj o desiatky percent. Ako základ je však vždy dobré použiť pšeničnú polohrubú múku.

 

  1. Aké sú všeobecné odporúčania pre pečenie bábovky?
  • Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
  • Najprv zmiešajte sypké suroviny, potom tekuté. Až potom zmiešajte všetko dokopy.
  • Pri pečení bábovky dodržujte odporúčanú teplotu. Nezvyšujte ju – príliš vysoká teplota spôsobí popraskanie bábovky alebo spálenie povrchu a neprepečenie vnútra (majte tiež na pamäti, že každá rúra pečie trochu inak).
  • Pri pečení neotvárajte rúru. Na konci pečenia urobte „test špajdľou“ – pichnite do bábovky suchou špajdľou. Pokiaľ sa na špajdľu lepí cesto, bábovka ešte nie je dopečená. Pokiaľ je špajdľa po vytiahnutí z bábovky suchá, bábovka je hotová.
  • Pri vymazávaní formy tukom buďte naozaj dôkladní. To sa týka najmä foriem so zložitejšími tvarmi.
  • Formu po vyklepnutí bábovky (a vychladnutí formy) dôkladne umyte podľa pokynov výrobcu.

 

Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.