Taliansky biely chlieb – Pane Casereccio

Share on Facebook
1 bochník porcií
2 / 5náročnosť
160 min

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej extra silnej múky Pernerka
  • 50 ml olivového oleja
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru/medu
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sušených byliniek (môžeme vynechať, ak chceme chlieb bez príchute)

Tipy a Triky:

Pokiaľ nepoužijeme sušené droždie, ale klasické droždie v kocke, tak si pre istotu, aby nám cesto dobre vykyslo, urobíme najskôr kvások – do hrnčeka rozdrobíme droždie, zasypeme ho cukrom, pridáme lyžicu múky, lyžicu vlažnej vody a necháme pol hodiny odstáť – vzísť kvások.

 

Postup:

Do misy dáme všetky suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto

Vypracované nelepivé cesto potrieme na povrchu olivovým olejom a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť zakryté utierkou.

Potom cesto vyklopíme na pracovnú dosku a dôkladne ho prehnetieme – povyťahujeme do strán, poprekladáme – pokojne s ním aj buchneme o dosku, aby sme vytlačili všetky vzniknuté vzduchové bubliny.

Cesto vložíme do pekáča/hrnca/tortovej formy vyloženej papierom na pečenie, povrch potrieme olivovým olejom, zakryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.

Chlieb posypeme troškou múky a dáme zakrytý piecť do rozohriatej rúry na max (asi 250 °C) na 20 minút.

Chlieb odkryjeme, znížime teplotu na 220 °C a pečieme ešte ďalších 15–20 minút.

Upečený chlieb necháme asi pol hodiny vychladnúť na mriežke, potom bochník rozkrojíme vrúbkovaným nožom (kôrka by mala byť pevná a celistvá a cesto vo vnútri nadýchané, jednotné, bez veľkých bublín).

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.